Exista o multitudine de formule de lapte praf pe piata, de la diverse branduri care promit lucruri asemanatoare, ceea ce face alegerea unei formule perfecte pentru bebelusul tau foarte dificila. Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi cel mai bun lapte praf pentru copilul tau.
Criteriul 1 – Varsta bebelusului
In primul rand, atunci cand incepi sa cauti laptele praf potrivit pentru copilul tau, trebuie sa tii cont de varsta micutului. Compozitia formulei de lapte praf variaza in functie de varsta, ca sa asigure nevoile nutritionale ale copilului aflat in acea categorie.
Pe toate formulele de lapte praf este mentionata o cifra sau un prefix, standard pentru toate brandurile, care corespunde cu varsta la care poate fi administrata formula.
Prefixul “pre” – Lapte praf pentru prematuri
Lapte praf hipercaloric pentru bebelusii cu greutate foarte mica la nastere, lapte cu un continut special de substante nutritive.
Cifra 1 – Bebelusi de la 0 la 6 luni
Cifra 2 – Bebelusi de la 6 la 12 luni
Cifra 3 – Bebelusi de la 12 luni
Criteriul 2 – Nevoi nutritionale
Nutrientii din compozitia laptelui praf reprezinta principalul diferentiator intre branduri. In orice varianta de lapte praf exista 5 compusi principali: carbohidrati, proteine, grasimi, vitamine, minerale; la acestia se adauga diversi alti compusi, in cantitati mult mai mici.
Astfel, doua formule de lapte praf adresate bebelusilor sub 6 luni pot avea proportii diferite din aceeasi nutrienti. De aceea, este important de discutat cu medicul pediatru ce nutrienti are nevoie bebelusul tau si in ce cantitati.
Pe langa proportiile diferite din acesti 5 compusi principali, laptele praf poate fi special formulat pentru anumite nevoi extra ale bebelusului:
Lapte fara lactoza – pentru copii cu intoleranta la lactoza sau albumina
Formulele de lapte praf fara lactoza sunt fabricate pe baza de proteine din soia si nu contin gluten, fiind o alegere optima si in cazul fazei acute a bolilor infectioase digestive.
Lapte anti-reflux
Pentru bebelusii cu reflux puternic, exista formule speciale de lapte praf care contin faina de roscove – un agent natural de îngroșare care îi oferă consistență formulei de lapte, iar laptele rămâne mai ușor în stomac și refluxul în esofag este redus.
Aceste formule nu sunt potrivite pentru sugarii cu risc crescut de alergii si ar trebui folosite doar la recomandarea medicului pediatru.
Lapte hipoalergenic
Formulele de lapte praf hipoalergenice sunt indicate in special sugarilor cu risc ridicat de a dezvolta alergii (de exemplu, daca un alt membru al familiei este alergic).
Laptele praf hipoalergenic se numeste si lapte praf hidrolizat, fiind conceput special pentru bebelusii care dezvolta alergii la proteinele prezente in lapte sau in laptele din soia. Include proteine partial hidrolizate, lucru care reduce semnificativ potentialul alergenic al laptelui de vaca. De regula contine si DHA, un acid gras esential care se regaseste si in laptele matern.
Nu ar trebui folosite daca bebelusul are deja alergie la lactoza.
Lapte praf Bio/Organic
Contine aceeasi formula de baza ca tipurile standard de lapte praf, insa provine de la animale carora nu li s-au administrat niciodata antibiotice.
Criteriul 3 – Preturi
Preturile pentru lapte praf difera in functie de producator, insa si in functie de locul de unde este cumparat (farmacie, supermarket).
Un lapte praf ieftin nu inseamna ca nu este bun, avand in vedere ca formulele sunt standard, insa trebuie tinut cont daca acesta indeplineste nevoile bebelusului tau.
Criteriul 4 – Brandul/Producatorul
Conteaza brandul de lapte praf?
Pe scurt, nu. Toate formulele de lapte praf, indiferent de brand, trebuie sa corespunda unor standarde si sa fie aprobate pentru folosirea de catre bebelusi. Astfel, nu exista un lapte praf “rau” sau “bun”, depinde de primele 3 criterii mentionate si de ceea ce accepta bebelusul tau. In functie de proportia nutrientilor, varietatile de lapte praf pot avea gust usor diferit si pot provoca reactii diferite.
Cele mai populare branduri de lapte praf si pe care le poti gasi extrem de usor in farmacii sau supermarketuri sunt:
Concluzie
Toate varietatile de lapte praf au aceeasi formula de baza reglementata de Codex Alimentarius, insa fiecare producator adauga in compozitie diferite vitamine, minerale sau substante nutritive, pentru a o face cat mai apropiata de compozitia laptelui matern sau pentru a veni in ajutorul bebelusilor cu nevoi speciale.
Fiecare bebelus este unic si poate avea anumite preferinte de lapte praf, iar decizia de schimbare a formulei de lapte praf ar trebui discutata in primul rand cu un specialist, in functie de nevoile bebelusului.
Ti-am pregatit mai jos o selectie din categoria Lapte Praf, organizate crescator dupa pret de la cel mai ieftin lapte praf.